تصویر میکروسکوپ الکترونی از ویروس تب کریمه کنگو

چگونه ویروس تب خونریزی دهنده کریمه کنگو وارد سلول‌های انسان می‌شود؟

به گزارش زیستنا به نقل از Karolinska Institutet، پژوهشگران انستیتو کارولینسکا (Karolinska Institutet) با همکاری شرکت JLP Health و محققان دیگر دریافته‌اند که چگونه ویروس تب خونریزی دهنده کریمه کنگو (Crimean-Congo haemorrhagic fever virus) که از طریق کنه منتقل می‌شود می‌تواند وارد سلول‌های ما ‌شوند. نتایج پژوهش‌های این محققان در ژورنال Nature Microbiology منتشر شده است. این مطالعه گام مهمی در توسعه داروهایی بر ضد این بیماری کشنده است.

ویروس تب خونریزی دهنده کریمه کنگو (ویروس CCHF) از طریق نیش کنه منتشر می‌شود و می‌تواند سبب تب خونریزی دهنده شود.

این تب یک بیماری جدی محسوب می‌شود و بر اساس به وضعیت سلامتی فرد مبتلا، می‌تواند تا ۴۰ درصد سبب مرگ شود.

علائم شایع آن عبارت‌اند از تب، درد عضلانی، درد شکم، درد مفاصل، استفراغ و خونریزی که می‌تواند سبب نارسایی اندام‌ها شود.

تب خونریزی دهنده کریمه کنگو در اروپا شیوع یافته است

این ویروس در حدود ۴۰ کشور در آسیای مرکزی، خاورمیانه و بخشی از آفریقا وجود دارد. در سال‌های اخیر، با تغییرات آب و هوایی این بیماری در مناطق جغرافیایی جدیدی از جمله اسپانیا و فرانسه شیوع پیدا کرده است.

گونه‌ای از کنه که می‌تواند این بیماری را منتقل کنند در آلمان و سوئد نیز مشاهده شده است. در حال حاضر هیچ درمان مؤثری برای این بیماری وجود ندارد.

پژوهشگران انستیتو کارولینسکا در سوئد و محققانی دیگر در مطالعه جدیدی، دریافتند که ویروس از طریق پروتئینی در سطح سلول وارد سلول‌های ما می‌شود. این پروتئین را اصطلاحاً گیرنده LDL می‌نامند و میزان کلسترول خون را تنظیم می‌کند.

دانشمندان برای شناسایی این پروتئین، از ریزاندام‌های انسانی (Human Mini-Organs) که در شرایط آزمایشگاهی رشد یافته‌اند و یک کتابخانه سلول‌های بنیادی پیشرفته از شرکت JLP Health استفاده کردند. پیش‌ازاین از همین بستر برای شناسایی نحوه ورود ویروس ابولا (Ebola virus) به سلول‌ها استفاده شده بود.

همچنین این نتایج در آزمایش‌های انجام‌شده روی موش‌ها تأیید شدند. این آزمایش‌ها نشان داد موش‌هایی که گیرنده LDL ندارند به‌اندازه سایر موش‌ها بیمار نمی‌شوند.

پژوهشگران قصد دارند تا ویروس را فریب دهند

به گفته علی میرعظیمی (Ali Mirazimi)، استاد گروه پزشکی آزمایشگاهی (Department of Laboratory Medicine) در انستیتو کارولینسکا و یکی از پژوهشگران این مطالعه، این کشف گام مهمی در جهت تولید دارو برای تب خونریزی دهنده کریمه کنگو است.

وی می‌گوید: «زمانی که بدانیم ویروس از کدام گیرنده استفاده می‌کند، می‌توانیم آن گیرنده را در لوله‌های آزمایش تولید کنیم و آن را به‌عنوان دارو تجویز کنیم.» دکتر میرعظیمی ادامه می‌دهد: «بدین ترتیب می‌توانیم ویروس را فریب دهیم تا به‌جای اتصال به سلول‌ها، به این گیرنده‌ها متصل شود و بنابراین از انتشار ویروس در بدن ما جلوگیری می‌شود.»

این دانش درصورتی‌که بیماری شیوع بیشتری یابد و به مناطق جدید سرایت کند، ضروری است. به‌طورمعمول سال‌ها زمان می‌برد تا یک دارو تولید شود؛ اما همه‌گیری کووید-۱۹ (COVID-19) و تولید واکسن سارس-کوو-۲ (SARS-CoV-2) نشان داد که اگر همه تصمیم بگیرند که چنین دارویی در اولویت قرار دارد، می‌توان این کار را بسیار سریع‌تر انجام داد.

پرندگان مهاجر کنه‌ها را گسترش می‌دهند

علی میرعظیمی می‌گوید: «این گام مهمی در آمادگی ما برای این بیماری است.» او می‌افزاید: «تب خونریزی دهنده کریمه کنگو بیماری‌ای است که ترجیح می‌دهیم به آن مبتلا نشویم. کنه‌ها به‌وسیله پرندگان مهاجر گسترش می‌یابند و پیش‌ازاین در سوئد یافت شده‌اند. اگر این بیماری در مکان‌های بیشتری ظاهر شود، ممکن است از قبل دارویی داشته باشیم که بتوانیم آن را وارد کارآزمایی‌های بالینی کنیم.»

منبع: Karolinska Institutet

Journal Reference:
Monteil, Vanessa M., Shane C. Wright, Matheus Dyczynski, Max J. Kellner, Sofia Appelberg, Sebastian W. Platzer, Ahmed Ibrahim, et al. “Crimean–Congo Haemorrhagic Fever Virus Uses LDLR to Bind and Enter Host Cells.” Nature Microbiology, March 28, 2024. https://doi.org/10.1038/s41564-024-01672-3.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.