اسکلت سر تی رکس

مطالعه‌ای جدید حاکی از آن است که تی رکس ممکن است ۷۰ درصد بزرگ‌تر از آن چیزی بوده است که فسیل‌ها نشان می‌دهند

نمی‌توان انکار کرد که تیرانوسوروس رکس (Tyrannosaurus rex) یا تی رکس (T. rex) یکی از بزرگ‌ترین و وحشتناک‌ترین دایناسورهایی بوده است که تاکنون قدم به این سیاره گذاشته است؛ اما این دایناسور وحشی واقعاً چقدر می‌توانسته است بزرگ باشد؟ پژوهشگران در تحقیقی جدید تلاش کردند تا به این سؤال پاسخ دهند.

به گزارش زیستنا به نقل از LiveScience، دیرینه‌شناسان موزه طبیعت کانادا در اتاوا، انتاریو، تخمین زدند که بزرگ‌ترین تی رکس ممکن است ۱۵ تن (۱۵ هزار کیلوگرم) وزن داشته است که آن را از یک اتوبوس متوسط مدرسه با وزن حدود ۱۱ تن سنگین‌تر می‌کند. دانشمندان یافته‌های خود را در همایش سالانه انجمن دیرینه‌شناسی مهره‌داران (Society of Vertebrate Paleontology) در تورنتو ارائه کردند.

در حال حاضر، سنگین‌ترین تی رکس ثبت‌شده، نمونه‌ای به نام «اسکاتی» (Scotty) است که در زمان زنده بودنش ۸۸۷۰ کیلوگرم، تقریباً به اندازه شش و نیم فولکس‌واگن بیتل، وزن داشته است.

بنا به گفته جردن مالون (Jordan Mallon)، یکی پژوهشگران و نویسندگان این مطالعه، بزرگ‌ترین تی رکس تقریباً ۷۰ درصد بزرگ‌تر از اسکاتی بوده است. وی که ریاست دیرین‌زیست‌شناسی (Palaeobiology) در موزه طبیعت کانادا را نیز بر عهده دارد در ادامه به Live Science گفت: «این امر تقریباً اندازه تی رکس را دو برابر می‌کند.»

دانشمندان برای رسیدن به این نتیجه مهم، ابتدا آن دسته از سوابق فسیلی را بررسی کردند که نشان می‌دهد زمانی نزدیک به ۲/۵ (دو و نیم) میلیارد تی رکس روی زمین زندگی می‌کردند. بااین‌حال، تاکنون تنها بخش کوچکی از آن‌ها یعنی فقط ۳۲ فسیل بالغ کشف شده است. این امر تنها اطلاعات محدودی را برای بررسی در اختیار دانشمندان قرار می‌دهد.

مالون و دیوید هون (David Hone) برای ایجاد مدلی از بزرگ‌ترین تی رکس ممکن تعداد جمعیت و میانگین طول عمر آن‌ها را بررسی کردند. آن‌ها همچنین تفاوت‌های اندازه بدن بر اساس دوشکلی جنسی (Sexual Dimorphism)، یعنی تفاوت اندازه بین جنس نر و ماده جانوران در یک گونه را نیز در نظر گرفتند. دیوید هون یکی دیگر از نویسندگان مقاله و مدرس ارشد و قائم‌مقام آموزش در دانشگاه کوئین مری لندن است.

مالون گفت: «ما به دو مدل، یکی با دوشکلی صفر و دیگری با دوشکلی قوی، دست یافتیم» وی افزود: «اگر تی رکس دوشکلی داشت، تخمین می‌زنیم که وزن آن ۲۴ تن می‌رسید، اما آن مدل را رد کردیم زیرا اگر درست بود، تابه‌حال نمونه‌های حتی بزرگ‌تری را پیدا کرده بودیم.»

دانشمندان با استفاده از این داده‌ها، توانستند منحنی رشد تی رکس را در طول حیاتش مدل‌سازی کنند و تخمین بزنند که یک فرد بالغ ممکن است تا چه مقدار بزرگ شود.

بزرگ‌ترین تی رکسی که تاکنون زیسته است ممکن است تا ۱۵ تن وزن داشته است.

البته مالون هشدار داد که تا زمانی که یک تی رکس پیدا نشود که از نظر اندازه با نمونه موجود در مدل قابل‌مقایسه باشد، نتایج این مدل تنها حدس و گمانه‌زنی است.

مالون گفت: «این صرفاً آزمایشی نظری با اعدادی است که از آن پشتیبانی می‌کند. چیزی است که فکر کردن به آن جالب است.»

در واقع، این تحقیقات نشان می‌دهد که نتیجه‌گیری درباره گونه‌های دایناسور از روی سوابق فسیلی بسیار محدود تا چه اندازه برای دیرینه‌شناسان چالش‌برانگیز است.

توماس کار (Thomas Carr) دیرینه‌شناس مهره‌داران از کالج کارتاژ (Carthage College) در کنوشا (Kenosha)، ویسکانسین به Live Science گفت: «این کار به ما یادآوری می‌کند که آنچه در مورد دایناسورها می‌دانیم اصلاً زیاد نیست، چراکه تعداد نمونه‌ها بسیار اندک است.» وی که در این تحقیق تازه دخیل نبوده است، ادامه می‌دهد: «در حال حاضر، ما اصلاً به اندازه نمونه مورد نیاز نزدیک نیستیم؛ به‌ویژه زمانی که با سایر گونه‌های جانوری مقایسه کنیم.»

توماس کار که در همایش سالانه انجمن دیرینه‌شناسی مهره‌داران حضور داشته است، اضافه کرد، قابل‌قبول است که تی رکس ممکن است بسیار بزرگ‌تر از آن چیزی باشد که تاکنون هر دانشمندی یافته است.

توماس گفت: «این واقعاً حیوان شگفت‌انگیزی است.» «تصور تی رکس به این بزرگی فوق‌العاده است و من فکر می‌کنم حیوانی به این اندازه از نظر آماری در دسترس است.»

منبع: LiveScience

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.