به گزارش زیستنا به نقل از SciTechDaily، استفاده از جایگزینهای گوشت مبتنی بر گیاه (Plant-Based Meat) میتواند انتشار دیاکسید کربن را کاهش دهد، اما تحولات اقتصادی اخیر نشان میدهد که این روند ممکن است مشاغل کشاورزی را از بین برده و بیش از ۱/۵ (یک و نیم) میلیون شغل را در این بخش را به خطر بیندازد.
بر اساس پژوهشهای جدید دانشگاه کرنل، دانشگاه جان هاپکینز و شرکای بینالمللی، تولید مواد غذایی ایالاتمتحده میتواند با پذیرش جایگزینهای پروتئین گوشت، ردپای کربن کشاورزی خود را بین ۲/۵ (دو و نیم) تا ۱۳/۵ (سیزده و نیم) درصد کاهش دهد. کم شدن ردپای کربن در درجه اول با کاهش ۲ تا ۱۲ میلیونی تعداد گاوهای مورد نیاز برای تولید گوشت گاو به دست میآید.
پژوهشگران به این نکته اشاره کردند که برداشتن گامهایی برای کند کردن تغییرات اقلیمی مهم است، اما این فناوری تحولآفرین ممکن است عواقب اقتصادی متنوعی داشته باشد. این عواقب چه خوب و چه بد بر مسائلی مانند معیشت، شرایط کاری، حقوق بشر، دستمزد عادلانه و برابری سلامت تأثیرگذار هستند.
دانیل میسون-دکروز (Daniel Mason-D’Croz)، نویسنده نخست این پژوهش و محقق ارشد دانشگاه کرنل گفت: «کاهش ردپای کربن و افزایش کارایی استفاده از منابع سیستم غذایی دلایلی هستند که پروتئینهای جایگزین میتوانند در سبد فناوریها و سیاستها برای پیشبرد سیستمهای غذایی پایدارتر قرار گیرند.»
او ادامه داد: «بااینوجود، جایگزینهای مبتنی بر گیاهی برای گوشت گاو راهحل جادویی نیستند.» وی افزود: «بلکه تأثیر آنها بر سایر ابعاد زیستمحیطی سیستم غذایی، مانند مجموع آب مصرفی، مبهم است.»
اثرات اقتصادی چندین وضعیت محتمل (سناریو) که در آن جایگزینهای گوشت گاو مبتنی بر گیاهی جایگزین ۱۰، ۳۰ یا ۶۰ درصد از بازار فعلی گوشت گاو ایالاتمتحده میشوند بهوسیله پژوهشگران برای بررسی اختلالات احتمالی ناشی از این جایگزینها مقایسه شد.
میسون-دکروز گفت: «درمجموع، تغییرات سیستم غذایی تأثیری کوچک، اما بالقوه مثبت بر تولید ناخالص داخلی کشور خواهد داشت.»
وی گفت: «اما این تغییرات بهطور یکسان در کل اقتصاد احساس نمیشود.» به گفته وی در بررسیها مشخص شد که این جایگزینی با اختلالات قابلتوجهی در سیستم غذایی بهویژه در زنجیره ارزش گوشت گاو همراه است بهطوریکه در وضعیت محتمل جایگزینی ۶۰ درصد از بازار فعلی میتواند به میزان قابلتوجهی تا ۴۵ درصد زنجیره ارزش گوشت گاو را کوچک کند. این امر معیشت بیش از ۱/۵ (یک و نیم) میلیون نفر شاغل در این بخشها را در معرض خطر قرار میدهد.
پروفسور ماریو هررو (Mario Herrero) نویسنده ارشد این مقاله گفت: «دلایل خوبی برای قانونگذاران و سیاستگذاران برای تشویق این فناوریهای در حال پیشرفت وجود دارد.» وی که استاد سیستمهای غذایی پایدار و تغییرات جهانی است، ادامه داد: «سیاستمداران باید از پیامدهای منفی ناخواسته آگاه باشند و متعهد به کاهش تغییراتی، از جمله آسیبهای وارده به کارگران زیاندیده و جوامع محلی آسیبدیده و تولیدکنندگان کوچک باشند که از نظر اخلاقی نگرانکننده است.»
منبع: SciTechDaily
Journal Reference:
Mason-D’Croz, Daniel, Anne Barnhill, Justin Bernstein, Jessica Bogard, Gabriel Dennis, Peter Dixon, Jessica Fanzo, et al. “Ethical and Economic Implications of the Adoption of Novel Plant-Based Beef Substitutes in the USA: A General Equilibrium Modelling Study.” The Lancet Planetary Health ۶, no. 8 (2022): e658–۶۹. https://doi.org/10.1016/S2542-5196(22)00169-3.