آنتی‌بادی برای درمان بیماری آلزایمر

آنتی‌بادی جدیدی با اثرات درمانی در موش‌های مبتلا به بیماری آلزایمر

به گزارش زیستنا به نقل از UTHealth، به گفته گروهی از پژوهشگران در مرکز علوم درمانی دانشگاه تگزاس (UTHealth) در هیوستون، پژوهشی جدید نشان داد که یک آنتی‌بادی با چهار دمین متغیر (tetra-variable domain antibody) که گیرنده تحریک‌کننده بیان‌شده روی میلوئید ۲ (the triggering receptor expressed on myeloid 2) یا به‌اختصار TREM2 را هدف می‌گیرند، بار آمیلوئیدی را کاهش می‌دهند و آسیب نورونی را تسکین می‌دهد و زوال شناختی در موش‌های مبتلا به بیماری آلزایمر را کم می‌کند. این آنتی‌بادی TREM2 TVD-lg نامیده شده است. این پژوهش را دکتر ژیگیانگ آن (Zhiqiang An) نویسنده ارشد مطالعه و استاد دانشکده پزشکی مک‌گاورن (McGovern Medical School) در مرکز علوم درمانی دانشگاه تگزاس در هیوستون انجام داده است. نتایج این مطالعه در Science Translational Medicine منتشر شده است.

دکتر آن، مدیر انستیتو تگزاس تراپیوتیکس (Texas Therapeutics Institute) در انستیتو پزشکی مولکولی بنیاد براون برای پیشگیری از بیماری‌های انسانی (The Brown Foundation Institute of Molecular Medicine for the Prevention of Human Diseases) یا به‌اختصار IMM، گفت: «درمان مبتنی بر آنتی‌بادی روش دارویی عملی برای درمان بیماری آلزایمر است.» وی ادامه داد: «یکی از زمینه‌های اصلی تمرکز در انستیتو تگزاس تراپیوتیکس، توسعه فن‌آوری‌هایی برای انتقال درمان‌های مبتنی بر آنتی‌بادی از سد خونی مغزی (Blood-Brain Barrier) با هدف درمان بالقوه این بیماری است.»

TREM2 یک گیرنده تک گذری (single-pass receptor- این نوع گیرنده در سطح سلول تنها یک‌بار از عرض غشاء دولایه لیپیدی سلول عبور می‌کند) است که به‌وسیله میکروگلیا (Microglia) بیان می‌شود. میکروگلیا سلول‌های حمایت‌کننده‌ای هستند که به‌عنوان نظافتچی (Scavenger) در سیستم عصبی مرکزی عمل می‌کنند. میکروگلیا نقش مهمی در حذف آمیلوئیدهایی دارد که در اطراف پلاک‌های آمیلوئید بتا جمع می‌شوند. این پلاک‌ها یکی از نشانه‌های بیماری آلزایمر محسوب می‌شوند.

درحالی‌که پژوهش‌های قبلی نشان داده است که TREM2 نقش مهمی در پاتوفیزیولوژی بیماری آلزایمر ایفا می‌کند، این یافته‌های جدید نشان می‌دهد که افزایش فعال‌سازی TREM2 می‌تواند اثرات درمانی مانند بهبود شناختی داشته باشد.

دکتر نینگیان ژانگ (Ningyan Zhang) از نویسندگان ارشد این مطالعه گفت: «ما با بهره‌گیری از قابلیت‌های منحصربه‌فرد کشف آنتی‌بادی دارویی در مرکز علوم درمانی دانشگاه تگزاس و همکاری با دانشمندان دارای تخصص‌های مکمل، امکان‌پذیری مهندسی آنتی‌بادی‌های آگونیست چند ظرفیتی TREM2 در کنار انتقال مغزی با واسطه TfR را برای تقویت عملکرد میکروگلیا و کاهش آسیب‌شناسی آمیلوئید در شرایط آزمایشگاهی و در بدن موجود زنده نشان دادیم.» وی که استاد انستیتو تگزاس تراپیوتیکس در IMM در دانشکده پزشکی مک‌گاورن است افزود «این رویکرد مهندسی آنتی‌بادی، توسعه درمان‌های مؤثر هدف‌گیری TREM2 را برای بیماری آلزایمر امکان‌پذیر می‌سازد.»

منبع: UTHealth

Journal Reference:
Zhao, Peng, Yuanzhong Xu, LuLin Jiang, Xuejun Fan, Leike Li, Xin Li, Hisashi Arase, et al. “A Tetravalent TREM2 Agonistic Antibody Reduced Amyloid Pathology in a Mouse Model of Alzheimer’s Disease.” Science Translational Medicine ۱۴, no. 661 (September 7, 2022): eabq0095. https://doi.org/10.1126/scitranslmed.abq0095.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.