به گزارش زیستنا به نقل از Boston University، در ۲۰ سال گذشته که پروفسور باربارا کورکی (Barbara Corkey)، سردبیر ژورنال Obesity شده است، چاقی در میان بزرگسالان بهطور قابلتوجهی افزایش یافته است. دادههای مرکز ملی آمار سلامت (National Center for Health Statistics) نشان میدهد که یکسوم بزرگسالان ۲۰ ساله و بزرگتر در ایالاتمتحده چاق هستند. چاقی همچنان یک بیماری شایع، جدی و پرهزینه است.
پروفسور کورکی در سرمقالهای که در ژورنال Obesity، نظریههای متفاوت متعددی را مورد بحث قرار میدهد که چرا با وجود تلاشهای بسیار برای کنترل افزایش وزن در جامعه، چاقی همچنان در حال افزایش است. افزایش در دسترس بودن و بازاریابی غذاها و نوشیدنیهای پرکالری و با شاخص گلیسمی (Glycemic-Index) بالا، وعدههای غذایی بزرگتر، جایگزین شدن فعالیتهای بدنی در اوقات فراغت با فعالیتهای کمتحرکی مانند تماشای تلویزیون و استفاده از وسایل الکترونیکی، خواب ناکافی و استفاده از داروهای افزاینده وزن، از جمله نظریاتی است که بهعنوان دلیل افرایش وزن در جامعه مطرح شدهاند و پروفسور کورکی آنها را توضیح داده است.
بر اساس گفتههای پروفسور کورکی، تمامی این نظریات علتی محیطی را در نظر میگیرند که برای موجود درگیر (انسان) مضر است. وی که استاد بازنشسته پزشکی و بیوشیمی است مینویسد: «بااینحال، اگر از اصل همزیستی و نظریه تکامل داروین استفاده کنیم، شاید بتوانیم شیوع چاقی را بهعنوان مرحلهای موقت در تکامل انسان در پاسخ به محیط خود برای به دست آوردن بقای طولانیمدت و نهایت طول عمر در نظر بگیریم.»
انسانها روشی را برای تغذیه میلیاردها نفر روی کره زمین ایجاد کردهاند. آنها این کار را با تولید غذاهای فرآوری شده با نگهدارندهها و سایر مواد شیمیایی انجام دادهاند که میتوانند سبب ماندگاری بیشتر غذا شوند و این کار افزایش تراکم کالری در بستههای کوچک را کمهزینه میکند. کورکی به این اشاره میکند که افراد مبتلا به چاقی، چربی بدن را در پاسخ به کالری اضافی ذخیره میکنند. وی اظهار میدارد: «بنابراین دلیل چاقی همان اندازه که به واکنش انسان به تغذیه بیشازحد مربوط است به تولید غذاهایی که بیشازحد خورده میشوند نیز ارتباط دارد.»
کورکی خاطرنشان میکند که پیشرفتهای کلیدی در زمینه چاقی/دیابت شامل جراحی چاقی (Bariatric Surgery) و نیز داروهای متعدد با سازوکارهای عملکردی متفاوت برای درمان چاقی و جلوگیری از افزایش مجدد وزن هستند. وی مینویسد: «ترکیبهای دارویی جدید در حال پر کردن شکاف با جراحی چاقی هستند و به نظر میرسد که آنها ابزارهای جدید بسیار قدرتمندی برای درمان چاقی بهعنوان یک بیماری هستند.»
کورکی باور دارد که به رسمیت شناختن چاقی بهعنوان یک بیماری و تشخیص زودهنگام دیابت و سایر پیامدهای چاقی، سبب پشتیبانی از درمان و پیشگیری زودهنگام و مؤثرتر آن میشود. او اضافه میکند: «مهمتر از همه، شناسایی آن بهعنوان بیماری به حمایت از پوشش بیمهای درمانهای مؤثر چاقی کمک میکند.»
در نهایت، پروفسور کورکی طب آشپزی (culinary medicine) را بهعنوان رشتهای نوظهور و مبتنی بر شواهد بررسی میکند که علم تغذیه و دانش و مهارتهای آشپزی را گرد هم میآورد تا با انتخاب غذای باکیفیت و سالم همراه با مراقبتهای پزشکی مناسب به بیماران در حفظ سلامت و پیشگیری و درمان بیماریهای مرتبط با غذا کمک کند. کورکی میگوید: «طب آشپزی این مزیت را دارد که مداخلهای است که میتواند در نخستین زمان بروز چاقی و بدون عوارض جانبی منفی انجام شود.»
منبع: Boston University
Journal Reference:
Corkey, Barbara E., and Caroline M. Apovian. “‘En Attendant Godot’: Waiting for the Answer to Obesity and Longevity.” Obesity ۳۰, no. 11 (2022): 2105–۶. https://doi.org/10.1002/oby.23462.