مار یک جانور خونسرد

هر درجه افزایش دما در این آب‌وهوای در حال تغییر برای جانوران خونسرد اهمیت دارد

به گزارش زیستنا به نقل از Phys.org، بر اساس مطالعه‌ای که در ژورنال Nature منتشر شده است، تغییرات اقلیمی خطر تنش گرمایی و مرگ جانوران خونسرد را افزایش می‌دهد. حتی با در نظر گرفتن سناریوهای گرم شدن متوسط، پیش‌بینی می‌شود این امر تأثیر قابل‌توجهی داشته باشد. این پژوهش آسیب‌پذیری جانوران را در نتیجه گرم شدن جهانی برجسته می‌کند.

جانوران اکتوترمیک (Ectothermic) یا خونسرد برای تنظیم دمای بدنشان و فرآیندهای بیوشیمیایی خود به منابع خارجی متکی هستند. در نتیجه، آن‌ها تا حد زیادی به زیستگاه‌هایی با دمای مناسب محدود می‌شوند. هر چند این موجودات می‌توانند دمای تنش‌زا را تا حدودی تحمل کنند، تحمل آن‌ها با مدت و شدت این تنش گرمایی محدود می‌شود.

به‌منظور سنجش حساسیت حرارتی جانوران خونسرد، یوهانس اورگارد (Johannes Overgaard) و همکارانش ابتدا داده‌های مربوط به فعالیت آنزیم، ضربان قلب، حرکت، تغذیه و سرعت متابولیک ۳۱۴ گونه خونسرد شامل ماهی، مورچه‌ها و مگس‌های سرکه را تجزیه‌وتحلیل کردند. پژوهشگران دریافتند که اثرات گرم شدن در دماهایی که پیش‌ازاین برای این گونه‌ها تنش‌زا بوده است بسیار بیشتر از دماهای مجاز است. نویسندگان با استفاده از داده‌های ۱۱۲ گونه خونسرد، دریافتند که میزان فرآیندهایی که سبب کمای گرمایی (Heat Coma) یا گرمامرگی (Heat Death) می‌شوند به ازای هر ۱ درجه سانتی‌گراد گرم شدن بیش از ۱۰۰ درصد افزایش می‌یابد.

هم‌زمان با گرم شدن زمین، این حساسیت حرارتی شدید می‌تواند در مواجهه با گرمای شدید عواقب نگران‌کننده‌ای برای جانوران خونسرد داشته باشد. در نبود اجتناب رفتاری، افزایش‌های آینده در حداکثر دمای محیطی ممکن است تا سال ۲۱۰۰ میزان شکست حرارتی را برای جانوران خونسرد خشکی‌زی تا ۷۷۴ درصد و برای جانوران خونسرد آبزی ۱۸۰ درصد افزایش دهد. نویسندگان نتیجه‌گیری می‌کنند که این یافته‌ها حاکی از آن است که ممکن است ما تأثیر بالقوه یک سناریوی گرمایش جهانی متوسط را دست‌کم بگیریم.

منبع: Phys.org

Journal Reference:
Jørgensen, Lisa Bjerregaard, Michael Ørsted, Hans Malte, Tobias Wang, and Johannes Overgaard. “Extreme Escalation of Heat Failure Rates in Ectotherms with Global Warming.” Nature ۶۱۱, no. 7934 (November 3, 2022): 93–۹۸. https://doi.org/10.1038/s41586-022-05334-4.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.