تصویر میکروسکوپ فلورسنت از سلول‌های مزودرم خارج جنینی و سلول‌های بنیادی پیش ساز جفت

ایجاد سلول‌های مزودرم خارج جنینی از سلول‌های بنیادی انسانی برای پژوهش

به گزارش زیستنا به نقل از Phys.org، پروفسور وینسنت پاسک (Vincent Pasque) و گروهش در دانشگاه کاتولیک لوون (KU Leuven) با استفاده از سلول‌های بنیادی موفق به تولید نوع جدیدی از سلول انسانی در آزمایشگاه شده‌اند. این سلول‌های جدید شباهت زیادی به همتایان طبیعی خود در جنین‌های اولیه انسان دارند. در نتیجه، پژوهشگران اکنون می‌توانند رویدادهای پس از لانه‌گزینی جنین را بهتر بررسی کنند. یافته‌های این تحقیق در Cell Stem Cell منتشر شده است.

جنین انسان در شرایطی که همه‌چیز خوب پیش رود، حدود هفت روز پس از لقاح در رحم لانه‌گزینی می‌کند. در این مرحله، به دلیل محدودیت‌های فنی و اخلاقی، جنین برای تحقیق غیرقابل دسترسی می‌شود. به همین دلیل است که دانشمندان از پیش‌ازاین مدل‌های سلول‌های بنیادی را برای انواع مختلف سلول‌های جنینی (Embryonic) و خارج جنینی (Extraembryonic) به وجود آورده‌اند تا تکوین انسان را در شرایط آزمایشگاهی مطالعه کنند.

گروه وینسنت پاسک در دانشگاه کاتولیک لوون نخستین مدل را برای نوع خاصی از سلول‌های جنینی انسان به نام سلول‌های مزودرم خارج جنینی (Extraembryonic Mesoderm Cells) ایجاد کرده‌اند. پروفسور پاسک گفت: «این سلول‌ها نخستین خون را در جنین تولید می‌کنند، در اتصال جنین به جفت (Placenta) آینده کمک می‌کنند و در شکل‌گیری بند ناف اولیه (Primitive Umbilical Cord) نقش دارند. در انسان، این نوع سلول نسبت به جنین‌های موش در مراحل ابتدایی‌تری از تکوین ظاهر می‌شود و ممکن است تفاوت‌های مهم دیگری بین گونه‌ها وجود داشته باشد. این مسئله مدل ما را به‌طور ویژه‌ای مهم می‌کند: پژوهش روی موش‌ها ممکن است پاسخ‌هایی که در مورد انسان‌ها نیز صدق کند را در اختیار ما قرار ندهد.»

تصویر میکروسکوپ فلورسنت از سلول‌های مزودرم خارج جنینی و سلول‌های بنیادی پیش ساز جفت
تصویر میکروسکوپ فلورسنت از سلول‌های مزودرم خارج جنینی و سلول‌های بنیادی پیش ساز جفت. مزودرم خارج جنینی با رنگ قرمز مشخص شده‌اند و سلول‌های مربوط به سلول‌های بنیادی جفت به رنگ سبز نشان داده شده‌اند. DNA (هسته) هر سلول با رنگ آبی نشان داده شده است. تصویر از آمیتش پاندا (Amitesh Panda) از دانشگاه کاتولیک لوون.

پژوهشگران سلول‌های مدل خود را از سلول‌های بنیادی انسانی ساختند که هنوز می‌توانند به انواع سلول‌های جنین تبدیل شوند. سلول‌های جدید شباهت زیادی به همتایان طبیعی خود در جنین انسان دارند و بنابراین مدل خوبی برای آن نوع سلول ویژه هستند.

پاسک می‌گوید: «شما هر روز نوعی سلول انسانی جدید نمی‌سازید.» وی افزود: «ما بسیار هیجان‌زده هستیم زیرا اکنون می‌توانیم فرآیندهایی را مطالعه کنیم که معمولاً طی تکوین غیرقابل دسترسی باقی می‌مانند. در واقع، این مدل تابه‌حال هم ما را قادر ساخته است تا دریابیم سلول‌های مزودرم خارج جنینی از کجا آمده‌اند. در بلندمدت، می‌توان اظهار امیدواری کرد که مدل ما چالش‌های پزشکی مانند مشکلات باروری، سقط‌جنین و اختلالات تکوینی را روشن‌تر کند.»

منبع: Phys.org

Journal Reference:
Pham, Thi Xuan Ai, Amitesh Panda, Harunobu Kagawa, San Kit To, Cankat Ertekin, Grigorios Georgolopoulos, Sam S.F.A. van Knippenberg, et al. “Modeling Human Extraembryonic Mesoderm Cells Using Naive Pluripotent Stem Cells.” Cell Stem Cell ۲۹, no. 9 (2022): 1346-1365.e10. https://doi.org/10.1016/j.stem.2022.08.001.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.